Poikani, uskalla olla haavoittuvainen

keskiviikko 4. maaliskuuta 2020

On alkuilta. Juoksentelet okrankeltaisessa ulkopuvussasi kotipihallamme ja laulat. Olet onnellinen lumesta, jota olet odottanut koko talven. Kuusien pitkillä käsivarsilla makaa paksu lumikerros - tiedän, että rakastat sitä näkyä. Olet luonnon lapsi ja nautit kauniista asioista. 

Pyörität käsilläsi pieniä lumipalloja ja viskot niitä marjapuskiin ja pihamaalle. Naurat itseksesi, juokset kulman taakse, enkä nää sinua enää. Minä istun sisällä keittiössä ja mietin. Mietin, että mikä onni on, kun minulla on sinut. Minun poikani.

Olin aina ajatellut, että jos saan lapsia, saan yhden tytön - tai maksimissaan kaksi. Hän olisi nimeltään Heili tai Säde. Olin kuvitellut kuinka voin pukea tytön vaaleanpunaiseen tylliin ja rusettipantoihin, viedä tanssitunneille ja leikkiä tyttöjen leikkejä hänen kanssaan. Sitten kun hän olisi isompi, olisin ostanut hänelle meikkejä, ja opettanut kuinka niitä käytetään.

Olin kuvitellut itseni kuuntelemassa teini-ikäisen tytön raivoamista. Hän huutaisi minulle jotain yläkerrasta kun minä istuisin alakerrassa sohvalla. Minunkin sisälläni kiehuisi, mutta en vastaisi huutoon huutamalla. Ajattelisin, että muistan niin nuo tunnemyrskyt ja raivoamiset omasta teini-iästäni. Koska minä muistan hyvin millainen tyttö minä olin tuon ikäisenä; muistan tunteet joita tunsin ja pelot, epävarmuuden ja surun, mutta myös sietämättömän suuren minä-tiedän-mentaliteetin jonka omistin. Koska tyttöjen maailma on hyvin minäkeskeinen tuossa iässä. Minä taatusti muistaisin sen.

Olin päättänyt, että opettaisin tyttärelleni tiettyjä asioita elämästä. Olin päättänyt opettaa hänelle, ettei sillä miltä hän näyttää ollut mitään merkitystä: hän oli kaunis, uniikki, ainutlaatuinen juuri sellaisena kuin hän on. Hän olisi minun silmissäni kaunein ja upein, ja hän löytäisi itselleen puolison, joka näkee hänet samanlailla kuin minä nään. Olin päättänyt opettaa hänelle, ettei hänen tarvitsisi koskaan kestää arvostelua ulkonäöstään. Hän saisi pukeutua tai meikata miten haluaa, eikä kenelläkään olisi asiaa kommentoida sitä. Olin päättänyt, että hän oppisi puolustamaan itseään ja tietämään oman arvonsa, eikä kukaan saisi koskaan häntä tuntemaan itseään riittämättömäksi.
Kun ajattelin saavani tytön, olin päättänyt, että opetan hänet puhumaan tunteistaan. Olin päättänyt olla äiti, joka kuuntelee tyttärensä huolet ja etsii niihin ratkaisuja. Olin päättänyt, että kerron kuinka rikki olin poikien haukkujen tai ihastuksen takia, jolta en saanut vastakaikua. Olin päättänyt, että opettaisin tytölleni, kuinka poikien kommenteista ei pidä välittää, koska ne eivät merkitse yhtään mitään. Ja kuinka pojat tulee jättää oman onnensa nojaan, jos he eivät arvosta sinua, koska ansaitset paljon parempaa.

Jos olisin saanut tytön, olisin opettanut hänelle, että tämä maailma ei ole miesten maailma. Oikeastaan olisin opettanut kaiken piilevän voiman olevan lähtöisin naisista, koska naiset ovat synnyttäjiä, äitejä ja hoivaajia. Olisin aina muistuttanut, että tytöt ovat yhtä voimakkaita ja yhtä viisaita kuin pojatkin, eikä sukupuoli saa ikinä määrittää sitä, mitä tyttö voi elämänsä aikana tehdä. Jos hän halusi kavuta miesvaltaiselle alalle tai aloittaa maskuliiniseksi mielletyn harrastuksen, hän pystyisi siihen milloin tahansa. Tässä maailmassa naisilla on mahdollisuus nousuun ja kehitykseen, eikä miesten mahti enää toimisi 2000-luvulla.

Sitten kun hän olisi ollut aikuinen nainen, olisin opettanut häntä peittämään juomansa kädellään baarissa, ettei tulisi huumatuksi. Opettaisin, ettei hän saa kävellä pimeällä kotiin, vaan ottaa mielummin taksin. Pimeässä on helppo vaania. Opettaisin häntä tarkkailemaan ja välttelemään miehiä, jotka tuijottaisivat liian pitkään ja liian intensiivisesti. Opettaisin häntä sanomaan rohkeasti "EI" aina kun hän sitä tarkoittaa. Ja jos olisin saanut tytön, olisin opettanut hänelle, että hänen tulee huutaa kovaa, jos joku tarttuu hänestä kiinni hänen tahtomattaan.


Sitten lokakuussa 2014 minä kuulin, että minulle syntyisi poika. Äidinvaisto oli sen minulle jo kertonut, mutta olin silti hieman hämilläni. Olinhan aina ajatellut, että minusta tulee tyttöjen äiti.

Olen työskennellyt paljon sen kanssa, mitä arvoja ja asioita haluan sinulle opettaa. Sinä olet kuitenkin ollut isoin opettajani. Olethan juuri tuollainen seikkailunhaluinen, tutkijamielinen pieni mies, joka haluaa tietää kaiken ja osata kaiken. Maailma on silmissäsi täynnä uskomattomia mahdollisuuksia, vaikka et tajuakaan vielä, että kuinka suuri tämä paikka oikeasti onkaan.

Sinusta tulee isona ninja tai samurai. Aiot isompana muuttaa kaupunkiin mummon ja papan naapuriin, jotta voit käydä heillä usein kylässä. Sinua itkettää välillä kun mietit, että joskus et asukaan kotona, vaan sinulla on oma perhe. Kerron sinulle kuitenkin joka kerta, että sinun kotisi on täällä aina, ja olet aina tervetullut. Haluat vaimon ja lapsia. Lapsia etenkin siksi, että niitä on kuulemma sitten kiva komentaa. Haaveilet kerrostaloista ja lentämisestä. Aiot lähteä joskus Afrikkaan.

Ja minä istun sisällä keittiössä ja katson ulos. Mietin, kuinka kuvittelin kasvattavani joskus tytön, mutta harteillani on paljon suurempi tehtävä.

Kun sain sinut poikani, päätin opettaa sinulle, että kaikki tunteesi saavat näkyä. Sinulla on lupa itkeä, kun olet surullinen tai nauraa, kun olet onnellinen. Ja kuinka toivon, että voit aina kertoa minulle, kun sinuun on sattunut. Kuinka toivon, että voit halata minua ja itkeä minua vastem. Aion muistuttaa sinua siitä, kuinka kaikki tunteesi ovat hyväksyttyjä, eikä sinun tarvitse koskaan hävetä kyyneliäsi. Kuinka pahoillani olenkaan siitä, että jotkut uskovat, että sinun tulee "olla kuin mies". Koska sinä olet poika, ja sinä olet mies, sekä surusi, että ilosi takana, eikä mikään yhteiskunnallinen oletus miesten tunteettomuudesta saa ikinä iskostua sinuun.

Kun sain sinut poikani, päätin opettaa sinulle, etteivät ongelmat ratkea väkivallalla. Tiedän, että tulet olemaan koko ikäsi alttiimpi ohjelmille, joissa taistellaan tai soditaan. Tulet näkemään paljon elokuvia, joissa "miehet ottavat toisistaan mittaa". Aion opettaa sinulle, että oikea voima on sanoissa. Kenenkään lyöminen ei ole koskaan hyväksyttävää, eivätkä tilanteet ikinä saisi päättyä sen mahdollisuuteen. Väkivaltainen mies ei ole mies, vaan pelkuri. Toivon, että voin opettaa sinulle, ettei sinun tarvitse koskaan kohottaa nyrkkiäsi toista vastaan. Kukaan täällä ei ansaitse kokea oloaan uhatuksi tai pelätyksi toisen vuoksi, koska silloin riistää toiselta sen kaikista tärkeimmän: turvallisuuden tunteen. Ilman turvallisuuden tunnetta ihminen murenee - olen nähnyt sen itse.  Se kuka selvittää asiat puhumalla, on kaikista voimakkain. 
Kun sain sinut, päätin opettaa sinulle kuinka arvokas ja kaunis, komea ja upea ihminen juuri sellaisena kuin olet. Aion opettaa sinulle, ettei sinun tarvitse kestää kiusaamista tai ilkeitä kommentteja keneltäkään, mutta pelkään, että silti tulet kuulemaan ilkeitä sanoja toisten suusta. Tahdon opettaa sinulle, ettet saa arvostella muita tai haukkua, mutta tiedän, että joskus teet niin silti. Niin me monet toimimme, vaikka tiedämme ettei pitäisi. Toivon kuitenkin, että opit näkemään muut kaltaisinasi. Ja päivien päätteeksi haluan, että tiedät, että olet minun maailmani. Sinä olet Aurinko ja tähdet. Ja ihmiset jotka rakastavat sinua, eivät puhu sinusta käärmeen kielin, etkä sinä puhu pahaa niistä, joita rakastat. Ja millään muulla maailmassa ei ole väliä kuin sillä, että saat rakastaa ja kokea rakkautta.

Silloin kun luulin, että minusta tulisi tyttöjen äiti, olin valmis suojaamaan tyttöjä pojilta. On kamalaa, että elämme maailmassa, jossa naisten oletetaan olevan kauniita ja seksikkäitä miehiä varten. Elämme maailmassa, jossa miehillä on mielletty hallitseva valta ja voima. En kestä ajatusta siitä, että edelleen joissakin paikoissa naisten ajatellaan olevan alinta kastia ja arvottomia. Miten väärin se onkaan, että nainen mielletään aina heikommaksi. Siksi tahdon opettaa sinua kunnioittamaan naisia ja miehiä, eläimiä ja luontoa tasa-arvoisina. Aion opettaa sinulle, ettei naista tule koskaan esineellistää, vaikka nainen on musiikkiteollisuudesta alkaen esineellistetty ja pelkkä himon kohde.

Aion opettaa sinulle, että jokainen ihminen on tärkeä. Jokaikinen ihminen on tärkeä ja arvokas. Aion opettaa sinulle, kuinka et koskaan saa kajota toiseen tai vähätellä toisen ihmisarvoa. Jokainen elävä olento täällä maan päällä on sinun kaltaisesi, ja toivon, että kohtelet heitä rakkaudella ja hyväksynnällä.  Ja minä tahdon opettaa sinulle poikani, ettei kukaan koskaan ole myöskään sinua parempi. Kilpailu on typerää urheilun ulkopuolella. Ja vaikka nykypäivänä vallitsee feminismi, se ei tarkoita sitä, että pimppi olisi koskaan pippeliä tärkeämpi. Älä pelkää olla vain se kuka olet. Sillä ei ole mitään väliä, mitä sukupuolta edustat.

Ja mikä haaste on äidille opetella kasvattamaan poikansa niin, ettei pienen pojan tarvitsisi takertua yhteiskunnan hämähäkinseittiin, joka pakottaa miehen olemaan mies. Ja mikä haaste  on saada sinut irti siitä otteesta, joka tulevaisuudessa pakottaa sinua olemaan vahva, maskuliininen, aggressiivinen, murtumaton, luovuttamaton ja tunteistaan vaikeneva. Minä olen nähnyt sinut poikani haavoittuvimmillasi ja minä tahdon opettaa sinulle, että sinun tulee aina varjella haavoittuvaisuuttasi. Koska se juuri on kallein aarteesi, ja se kantaa sinua läpi elämäsi. 

Olet tullut ulkoa, istut sohvalla ja katsot lastenohjelmaa. Ennen sitä tulit halaamaan minua ja puhumaan kaksospojille masun läpi. Eniten odotat sitä, että sinusta tulee isoveli. Olet aito ja onnellinen, ja silmissäsi paistaa rakkaus ja ilo. Katson sinuun ja tunnen valtavaa kiitollisuutta. Toivon, että voin kannustaa sinua olemaan juuri tuollainen sinä koko elämäsi ajan, ja toivon että sinä opetat minua koko elämäni ajan olemaan äitisi. Ja mietin, mikä onni on, kun minulla on sinut.

Minun poikani. To be a man is to be kind and yourself. Kulje rohkeasti eteenpäin ja uskalla aina pysyä sellaisena ihminenä kuin sydämessäsi olet. 

Rakkaudella, äiti.

Lähetä kommentti