4 X vinkit vaivattomaan lapsiperheen juhannukseen

keskiviikko 17. kesäkuuta 2020

Juhannus on lapsesta saakka ollut mun ykkössuosikki juhla. Juhannuksessa on jotain niin spesiaalia ja mystistä, kesän ja onnentäyteistä tunnelmaa, että sitä ei voi olla rakastamatta.

Meidän perheen juhannus saa tänä vuonna ihan uudet värit. Kaksosten vuoksi juhannusaaton suunnitelmat pitää miettiä hieman uusiksi. Kun taloudessa on kaksi vauvaa ja yksi eläväinen viisivuotias (+ vieraina mahdollisesti kolmevee ja yksvee) , pitää ohjelmaksi keksiä jotain helppoa ja kivaa. Pakkohan ei olisi - se täytyy vielä muistuttaa. Eli jos sä et tee tänä vuonna juhannuksena mitään erityistä, sillä ei ole mitään väliä. Mä itse vaan tahdon järjestää jotakin, koska a) juhannus b) juhlien järkkääminen on parasta!

Ajattelin jakaa tänne blogiin muutamat toimintavinkit, jotka soveltuvat erityisesti lapsiperheille, mutta miksei muillekkin. Koska me asutaan itse maalla, on tässä näkökulmana asiat, joita ihan landelaisen on helppo toteuttaa. Näitä juttuja me ajateltiin tehdä tulevana juhannuksena. 

Kukkakimppuja ja kukkaseppeleitä luonnonkukista

Me vietämme juhannusta kotona maalla, ja ojanreunukset ovat pullollaan toinen toistaan kauniimpia luonnonkukkia. Lapset rakastavat kukkien keräämistä, joten mikä olisi helpompi ja mukavampi aktiviteetti lasten juhannukseen? Samalla voidaan esimerkiksi opiskella kukkien nimiä sekä symboliikkaa, mikäli siihen löytyy kiinnostusta. Tiesitkö esimerkiksi, että kukkien värit symboloivat erilaisia asioita? Voit lukea niistä lisää esimerkiksi täältäLapsille omia juhannustaikoja

Juhannustaiat ovat klassikko. Aikuisten taioissa usein keskitytään puolison löytämiseen, joten lapsille tarvitaan jotain omaa. Etsin vinkkejä lasten juhannustaikoihin ja törmäsin esimerkiksi näihin. Seuraavat taiat on poimittu täältä.

Juhannustaiat lapsille x 5:

  1. Kiven pisimmälle veteen heittänyttä seuraa koko tulevan vuoden onni.
  2. Laita 7 kasvia tyynyn alle, näet yöllä unessa tulevan lemmikkieläimesi.
  3. Juhannuskokon savu kääntyy sinnepäin, kuka nukahtaa ensin.
  4. Laita vasemman jalan sukka väärinpäin jalkaasi niin näet yöllä hyviä unia.
  5. Niin monta kertaa kuin kuulet käen kukkuvan, on sinun hypittävä mahdollisimman ylös. Se tietää onnea ja menestystä loppukesään!

Taikoja voi tietysti keksiä itsekin ja vain mielikuvitus on rajana. Alunperin juhannus on pakanajuhla jolloin juhlittiin ukkosenjumala Ukkoa, joten ehkä joissakin perheissä voidaan liittää taikuuksiin myös Ukko.

Helppoa ruokaa, helppoa yhdessäoloa

Juhlaa ei tarvitse suorittaa. Juhannustarjoilu voi olla ihan tavallista arkiruokaa. Me aiotaan täyttää vatsamme grilliruualla, helpolla salaatilla ja kruunata menu raparperipiirakalla ja vaniljakastikkeella. Ehkä me ostetaan myös pinaattilettuja ja puolukkahilloa, koska ne uppoavat lapsille varmasti. Koska tadaa, helppo ruoka takaa helpon yhdessäolon.

Ja hei! Muistakaa nyyttärimeininki! 

Paljon ulkoilua yhdessä tekemisen merkeissä (ja  itkuhälytin!) 

Juhannuksen aikaan kesä on kauneimmillaan, ja jos säät suosivat on tympeää istua yöuniaan nukkuvien lasten kanssa sisällä. Niinpä itkuhälytin on huippu keksintö, mikäli perheessä on pieniä lapsia. 

Ulkopelit toimii juhannuksena hyvin. Me pelataan mölkkyä! Yhdessä pelaaminen on hauskaa, ja esimerkiksi mölkky sopii aika hyvin kaikille, kenellä vain on heittokykyä. Jos lapsi kyllästyy, ei se ole niin vakavaa. Pihalla samoilevaa lasta on helppo pitää silmällä vaikka hän ei peliin osallistuisikaan. Muita vaihtoehtoja olisivat esim. kriketti (ihan paras!) tai pallopelit. 

Jos sää ei suosi, voi yhdessä pelailla sisälläkin. Korttipakka ja vanhat lautapelit kunniaan!Lähetä kommentti