Pelkään, ettei korona muuttanutkaan mitään

sunnuntai 7. kesäkuuta 2020

Elämä pyörii nykyään ihan uudenlaisella kuviolla. Erilaiset rajoitukset ja uudet toimintaohjeet kaupankäynnille eivät enää herätä samanlaisia tunteita kuin ennen. Alussa olleet pelon ja hämmennyksen sekaiset tunteet ovat haudattuina ja unohdettuina, ja nykyään tämä kaikki on osa normaalia arkea. Kotiin tullessa suunnataan ihan ensimmäisenä käsipesulle ja kaupan vihanneksia huuhdotaan lämpimän veden alla hieman pidempään kuin ennen. Kotikoulusta ja päiväkodittomuudesta (ja mikä sana!) selvittiin. Perheen yhdessä vietetyn ajan määrä on lisääntynyt, eikä sitäkään enää edes huomioi. Sitä vaan nyt ollaan nyt näin, tiiviissä paketissa. Kaikki yhdessä.

Kun herään ajatukseen, että tätä on meidän arkemme, ajatus tuntuu oudolta. Tämä on meidän elämämme. 

Olisinko uskonut vuosi sitten, että maapallomme, tai etenkin Suomen tilanne olisi tällainen? Että Suomessa on julistettu poikkeustila, kouluja on suljettu, yritykset ovat laittaneet lappua luukulle ja kaupoissa on riskiryhmäläisille omat käyntiaikansa, ettei kukaan vaan saa tartuntaa? Että osa Suomesta on kirjaimellisesti eristetty, ja sinne pääsy tai ulospääseminen oli poliisin myöntämän luvan varassa? Tai että joka nurkan takana on desinfiointiainetta, tarroja ja kuulutuksia muistuttamassa turvaväleistä? Että tunnen syyllisyyttä hiljaisesta niiskuttamisesta julkisella paikalla tai jos otan lapseni mukaan kauppaan? Festarit perutaan, kahvilat ja baarit, kuten myös uimahallit ja kuntosalit suljetaan. Harrastukset pistetään tauolle ja kehotetaan vain jäämään kotiin. Olisinko uskonut? 

Mutta niin vaan me sopeuduttiin. Väkisin, vastustellen, mutta sopeuduttiin.


OI000030 Kotiin jääminen on tuonut kuitenkin elämään myös ihan valtavan tärkeitä ja hienoja juttuja. 

Himalajan vuoristo on näkyvissä ensimmäistä kertaa kolmeenkymmeneen vuoteen. Liikenneruuhkat ovat vähentyneet, kun ihmisiä on siirretty kotiin tekemään etätöitä. Lentojen määrä on harventunut huomattavasti ja Venetsian kanaalissa ui lintuja. Ilmansaasteet ovat vähentyneet koko maapallolla rajoitusten vuoksi, ja väitän, että se jos mikä on tällä hetkellä tarpeen. 

Suomalaisten kiinnostus kotimaan matkailua kohtaan on noussut, kun Espanjan rantahietikot ja Teneriffan aallokko ovat olleet pannassa. Metsään ja luontopoluille suuntasivat nekin ihmiset, jotka eivät olleet tehneet sitä aikoihin. Facebook-ryhmissä kyseltiin vinkkejä paikoista, joissa kannattaisi nyt kevään ja kesän aikana käydä. Katse olikin nyt Suomessa. Meidän kauniissa kotimaassamme.

Yhteishenkemme ja yhteisöllisyytemme lisääntyivät niin valtakunnallisesti kuin globaalistikin. Ihmiset alkoivat tukemaan ostoksilla tietoisesti enemmän suomalaisia yrittäjiä ja maanviljelijöitä. Naapuriapuryhmät nousivat yhdeksi isoksi trendiksi, ja minäkin perustin toisena perustajana sellaisen myös Hauholle. Ihmiset halusivat käydä kaupassa riskiryhmäläisille ja auttaa niitä, joiden talous romuttui koronan vuoksi. Mahtaako se olla laumaviettimme, joka heräsi yhtäkkiä kovin vahvana horrosvaiheen jälkeen? Oli tai ei. Niinistön sanoja noudattaen aloimme todellakin pitämään henkistä läheisyyttä myös niihin, ketkä eivät olleet meidän omaa perhettämme. 

Pahin pelkoni ehkä onkin, että kaikki palaa taas ennalleen. Että mikään tai kukaan ei kuitenkaan olisi muuttunut. Että nyt rajoitteita purkaessa unohdamme, mitä parhaillaan olemme saaneet luotua tämän pandemian aikana. 


Koska onhan tämä ainutlaatuista ja tärkeää. Tärkeää huomata, että kun valitsemme joskus epäitsekkäästi, siitä kiittää koko ilmasto eläin- ja ihmiskunnan lisäksi. Ihan ensiarvoisen tärkeää. 
Muistetaanhan jatkossakin pysyä kotona hieman enemmän ja matkustella hieman vähemmän. Suosia julkista liikennettä ja kotimaan matkailua. Mennä ulos, metsään, ja nauttia kauniista luonnostamme ja sen monimuotoisuudesta. Ostaa edelleen pienyrittäjiltä ja auttaa niitä, ketkä kipeästi tarvitsevat apua. Ja muistetaan, että ihmiskunta pystyi valinnoillaan parantamaan ilmanlaatua, vaikka niin usein kuulee sanottavan, ettei yhden ihmisen valinnoilla ole merkitystä. 

Kyllä on. Yksilö pystyy tekemään muutoksen ja valitsemaan paremmin. Yksilö todellakin voi muuttaa maailmaa. 

Ei unohdeta sitä.


IMG_20200607_192109

Lähetä kommentti