Nämä asiat tein toisin saadessani lisää lapsia

tiistai 7. heinäkuuta 2020

Huh, kohta kolme kuukautta on eletty suurperheen elämää! Crazy! Rehellisesti sanottuna ajoittain tilanne on vaatinut aika hyviä lehmänhermoja ja ennen kaikkea sopeutumista. Tunnit vuorokaudessa ei riitä mihinkään, mikä näkyy etenkin täällä blogin ja Instagramin puolella. Olisi monta aihetta mistä haluaisin tänne kirjoitella, mutta jotenkin aivot vetää ihan jumiin kun on niin paljon muutakin ajateltavaa.

Nytkin yritän kirjoittaa puhtaaksi tätä postausta Olavi sylissä. Että niin. On kyllä ohjelmaa. 


No mutta se siitä. Päivän puheenaihe blogin puolella on tällä kertaa asiat, jotka olen tehnyt eri tavalla nyt kaksosten kanssa, kuin esikoisen. En ollut mitenkään henkisesti valmistautunut toimimaan eri tavalla tai päättänyt tehdä asioita toisin oikeastaan missään tilanteessa. Tai oikeastaan kyllä olin, mutta vain yhdessä. Ja se liittyy vauvojen ihon hoitoon. 

Kun minusta tuli pari kuukautta sitten yhden lapsen äidin sijasta kolmen lapsen äiti, olen kuitenkin muutamia asioita lähtenyt tekemään eri tavalla kuin ekalla kierroksella. Ihan melkein huomaamatta! Onhan tässä kasvua tapahtunut itselläänkin melkein kuusi vuotta, joten ei ihme, jos jotkin asiat ovat muuttuneet. 


Kiinnitän huomiota vauvojen unirytmiin ja panostamme hyvään uneen. En lukenut muistaakseni sanallakaan vauvojen unesta esikoisen kohdalla, ja hänellä ei muistaakseni ollut minkäänlaista rytmiä päivässään ensimmäisen vuoden aikana (ainakaan tälläistä agendaa ei itse ajettu). Ja sehän vasta hankaloittikin elämää, kun ei ikinä tiennyt monenko aikaan ehkä nukutaan päikkärit ja mennään yöpuulle. Mutta tällä kertaa olen kuin vahingossa päätynyt lukemaan vauvojen luontaisesta unirytmistä! Mä en tiennyt, että mulle iskisi vauvavuotena joku näin outo intohimo. Nimittäin vauvojen UNI. Meillä on tietyt iltarutiinit ja unille omaan sänkyyn mennään illalla klo 18:30-19. Päiväuniaikataulua yritän myös noudattaa, mutta siitä livistetään vielä aika kiitettävästi.

Ja ei. Se ei aina toimi. Pari iltaa viikossa rytmi menee ihan sekaisin. Enkä valita siitä, onhan meidän vauvat vasta kaksi ja puoli kuukautta. Heillä on elämänsä aikaa oppia nukkumaan. Mieluiten toki tekevät sen näin aikaisemmin, ihan vaan äidin mielenterveyden kannalta. 


Mutta koska oon uninatsi, niin kunnon unikoulu aloitetaan puolivuotiaina. Sen olen päättänyt. Mä en jaksa kahden vauvan unisekoiluja ja sekaista päivärytmiä, vaan haluan tukea säännöllistä rytmiä ja rutiineja. Onneksi olen itse unikouluttanut kymmeniä vauvoja työelämässä, joten jotain taitoja sieltäkin löytyy.

IMG_20200704_132333 (1)

En käytä vauvoilla talkkia. Jo pari vuotta sitten luin sen huonoista ainesosista ja olen sittemmin boikotoinut talkin käyttöä myös töissä vastasyntyneiden teholla. Olen myös tosi hyvilläni siitä, että vihdoin talkin sisältö puhututtaa! Vaikka kaikissa talkeissa ei ole asbestia, on silti tehty tutkimuksia, joissa todetaan talkin heikentävän hedelmällisyyttä. 

Talkin tilalla käytämme Acon suihketta, mikä on ihan must ostos vauvavuoteen. Siis niin älyhyvä! Jos olet pienen vauvan vanhempi, niin ehdottomasti suosittelen hankkimaan. Tällä hoidetaan hautumat niin vaippa-alueella kuin kaksarissakin. Ja on riittoisaa - meillä on ollut suihkepurkki käytössä syntymästä asti joka päivä, kahdelle vauvalle, ja nestettä on jäljellä vielä yli puolet. 

Hyvästit talkin lisäksi on jätetty myös paljon kemikaaleja sisältäville puhdistus- ja ihonhoitoaineille (paitsi että köh köh, tuo Acon inkki on kyllä aika hurja, ja sen verran nyt livistän väitteessäni!). Tämä oli yksi asia, jonka halusin tehdä tietoisesti - kuormittaa vauvoja mahdollisimman vähän kemikaalimömmöillä. Meillä on ahkerassa käytössä luomu karitevoi (sheavoi), aloegeeli, kookosöljy, manteliöljy ja avokadoöljy. 

Meillä kotona on jo vuosia käytetty pääasiassa luonnonkosmetiikkaa etenkin hygieniatuotteissa sekä kodin puhdistuksessa. Toki jos saamme esimerkiksi lahjaksi jotain saippuaa mikä ei ole luonnonkosmetiikkaa, käytämme sen silti jossain vaiheessa. Mutta pääsääntöisesti itsekin käytämme koko muu perhe luonnollisia aineita ihonhoitoon ynnä muuhun, joten olisi aika hullua jättää vauvat tämän valinnan ulkopuolelle. 

Erittäin iso suositus siis luonnollisempaa vaihtamiseen. 


OI000476


Yöpaitapakko! Mua vähän naurattaa, kun vielä raskauden loppupuolella mainostin, että yöpaidat on ihan turhia. Ajattelin, että siinä taas yksi turha rahareikä vanhempien lompakolle. Nukkuihan meillä Nooakin vauva-ajan ns. "päivävaatteissa".

No, kuinkas kävikään. Vauvat nukkuvat yövaatteissa. Ja ne pikkuiset yökkärit on niiiin söpöjä! Yöpaidat tulivat peliin mukaan ihan vain iltaruutiineiden vahvistamiseksi. Ajattelimme, että näin kaksoset oppisivat yhdistämään asioita niin, että kun mennään yöunille, on päällä yöpaita ja huoneessa pimeää. 

No, en tiedä onko tästä oikeasti kuinka merkittävä hyöty juuri tuon oivaltamisen kannalta, mutta näin mennään. 


Meillä ei kylvetä, vaan käydään suihkussa. Eli toisin sanoen, ammetta ei tästä taloudesta vielä löydy. Ja mä en kestä miten paljon ihmetystä tämä saa! Jotenkin on paljon vaivattomampaa käyttää vauvat suihkussa samalla kun käy itse, sen sijaan että ainakin kerta viikkoon aloittaa kahden vauvan ammehässäkän. Eikä mun mielestä tässä ole mitään outoa. 

Ollaan suunniteltu, että sitten kun pojat osaavat istua otetaan mekin ammeet käyttöön. Ehkä silloin ammeesta, vedestä ja läträämisestä on jo jotain iloa. Ja vanhempien selät säästyy kun edes yhdessä epäergonomisessa kyykkimisasiassa voi livistää. 

Mutta näin. Ehkä jotkin muutkin asiat ovat menneet hieman erilailla, mutta tässä nämä, mitkä nyt merkittävämmin ovat nousseet esiin. Lista varmasti saa jatkoa, kun pojat saavat ikää. Hah.

OI000474

Lähetä kommentti